Kiropraktor

ORDET KIROPRAKTIK KOMMER FRÅN GREKISKAN VILKET FRITT ÖVERSATT BETYDER “ATT UTFÖRA FÖR HAND" OCH SOM NAMNET GER UTTRYCK AV ANVÄNDER KIROPRAKTORN SINA EGNA HÄNDER FÖR ATT UNDERSÖKA OCH BEHANDLA DINA BESVÄR.

De vanligaste besvären som behandlas är ryggont, huvudvärk, nackspärr och ischias men även idrottsskador, arbetsrelaterade besvär och ryggbesvär under graviditet behandlas av kiropraktorn.

VARFÖR FÅR JAG ONT?

De flesta ryggproblem uppstår i nacken eller i nedre delen av ryggen, korsryggen eller ländryggen. Det finns olika teorier om varför vi får ont i ryggen, t ex ojämn belastning, monotona arbetsuppgifter, dålig ergonomi, stress, psykisk ohälsa etc. En plötslig smärta kan många gånger vara svår att härleda. Du kan ha en skada som kroppen själv har hanterat med att kringliggande strukturer “tar över" funktionen från en skadad led, ligament, muskulatur eller bindväv. En liten snedbelastning kan flera år senare utlösa en akut smärta.

DEN SJÄLVLÄKANDE KROPPEN

En funktionsstörning påverkar nervsystemet som i sin tur signalerar smärta. Den kiropraktiska undersökningen och behandlingen fokuserar på att komma fram till vilka funktioner som är nedsatta och återställa dem för att ge kroppen förutsättning att själv ta hand de smärtor och symtom som uppstått. Det är positivt att du snabbt kommer till en kiropraktor med ditt rygg- och nackbesvär, du undviker onödigt lidande och din rehabilitering går snabbare.

VARFÖR FÅR JAG ONT IGEN?

Orsaken till dina smärtor finns inte bara i kroppen. För att bryta det mönster som skapade problemen, kan kiropraktorn utforma rehabiliteringsprogram tillsammans med dig. Ergonomsk rådgivning som kan bestå i egen motion, personligt utformad stretching eller andra tips om nödvändiga förändringar i din livssituation. Allt för att den kiropraktiska behandlingen ska vara bestående.

SMÄRTAN I SIG ÄR INTE FARLIG

Den senaste forskningen kring rygg- och nackbesvär pekar på att vi i de flesta fall ska fortsätta att vara aktiva trots att det gör ont, givetvis utifrån egen förmåga och smärta. Aktivitet gör att din rygg och nacke läker snabbare och mer skonsamt än om du är helt sängliggande. Tala med din kiropraktor för råd kring din situation.